31 Mayıs 2007 Perşembe

Çizgi Film Sanatçıları

Türkiye’de çizgi filme gereken ilgi gösterilmese de bu alanda azımsanmayacak sayıda sanatçı vardır. Belli bir düzeyin üzerinde ürün vermiş ve tanınmış bazı sanatçılarımız şunlardır :

Ateş BENİCE : 1947 doğumlu olan Benice,Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü mezunudur. Çizgi filme Orhan Büyükdoğan’la başlayan Benice, Tonguç Yaşar ile birlikte reklam filmleri yaptıktan sonra Derviş Pasin’le birleşti ve uzun süre
Derviş-Pasin stüdyolarında filmler üretmiştir. “ Bir Karınca Ailesi ” adlı 6-8 dakikalık filmi Türk Televizyonlarında yayınlanan ilk Türk çizgi filmlerindendir . TRT’de ekrana gelen bu çizgi dizinin 22 ülkeye satışı gerçekleşmiştir. Boğaziçi Üniversitesi Sinema Klubü’nün düzenlediği yarışmalarda bir çok ödülü olan Benici 1976’da Akşehir ve Zagrep’de başarılar kazanmıştır. Benice filmlerini genellikle sipariş üzerine hazırlamaktadır. Benice, çizgi film sektöründen söz edilebilmesi için, çok üretmenin gereğine inanan sanatçılardandır.

Derviş PASİN : 1942 doğumlu Derviş Pasin alaylı çizgi filmcilerdendir. Sinema afişleri yaparak işe başlayan sanatçı, 1967’de özel bir yarışma ile çizgi film üretmeye başlamıştır. İstanbul Reklam Ajansı’nda çalışan Pasin 1976’da kendi stüdyosunu kurmuştur. Reklam filmleri yaptıkları stüdyosu daha sonra Ateş Benice’ninki ile birleşerek büyümüştür. Bu stüdyoda uzun metrajlı sayılı Türk çizgi filmlerinden biri olan “Boğaç Han”ı gerçekleştiren Pasin’in bu çalışması “Sinema Günleri 88” programında da yer almıştır. Derviş Pasin ile Ateş Benice, Türkiye’de çizgi film alanında birçok şeyin öncülüğünü yapmışlardır. TRT ile çizgi film alanında ilk çalışmaları yapan ikili “Neden Çizgi”, “Tomurcuk”, “Selvi’nin Fırçasından” gibi dizilerin yanında “Uykudan Önce” programının jeneriğini de hazırlamıştır. Ateş Beniceyle ortaklığını bitiren Derviş Pasin Çizgi Filmciler Derneği’nin başkanlığını yapmaktadır.

Orhan BÜYÜKDOĞAN : 1935İstanbul doğumlu olan Orhan Büyükdoğan, 1960’da İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin resim bölümünden mezun olmuştur. O da tüm diğer sanatçılar gibi reklam ajanslarına çizgi filmler üretmiştir. Türk ve İslam Tarihi ile masal ve efsanelerle ilgili çizgi filmler üretmeyi düşünmüş olan Büyükdoğan, “Alaaddin” adlı bir projesini yurt dışında da tanıtmak için vermiştir. Bugün canlandırma film eğitimi vermeyi sürdüren Büyükdoğan, TRT’ye bir proje hazırlamıştır. Çevre korunmasıyla ilgili eğitim filmlerinden oluşan 13 bölümlük bir çizgi dizi bütünüdür.

Erim GÖZEN : 1938 doğumlu sanatçı. 1964-1981 yılları arasında İstanbul Reklam ve Ajansı’nda emek vermiş, bir çizgi film yapımcısıdır. O da sayısız reklam filmiyle TRT’de gösterilen “Trafik”
adlı filmiyle tanınmıştır. Gözen reklam ve film jeneriğinde üretmiştir. Atıf Yılmaz’ın “Asiye Nasıl Kurtulur ?” filminin jeneriğini de hazırlamıştır.İstanbul’da kurduğu kendi atölyesinde çalışmalarını sürdürmüştür. Son yıllarda Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim görevlisi çalışmakta olan Erim Gözen, elim bir trafik kazasında yaşamını yitirdi.

Meral ve Cemal EREZ : 1947 ve 1950 doğumlu olan sanatçılar, İstanbul Devlet Sanatlar Akademisi Grafik Sanatlar ve Resim Bölümü mezunudurlar. Çizgi filme Cemal Erez’in 1973’teki mezuniyet ile gerçekleştirdikleri 45 dakikalık “65 KV” adlı bir filmle başlamışlardır. Bu film 1974 “BÜSK Kısa Film Yarışması”nda birinci olmuştur. İkili bundan sonraki çalışmaları için yurtdışını seçmiştir. Meral Erez 1975’te İtalya’nın Usbino kentinde canlandırma sineması eğitimi görmüştür. Orada gerçekleştirdiği Il Gatto (Kedi) adlı 5 dakikalık filmle de 1978’de Balkan Film Şenliği çerçevesinde düzenlenen “Ulusal Kısa Film Yarışması”nda birinci olmuştur. Cemal Erez ise 1980 yılında Paris’te canlandırma sineması eğitimi yapmıştır. İkili 1981-1983 yıllarında, 11 dakikalık Les Cordes (İpler) adlı bir film çalışması gerçekleştirmişlerdir. 1985 yılında, “Marly-le Roi Kısa Film Şenliği”nde en iyi “Graphisme” ödülünü almışlardır.

Ali Murat ERKORKMAZ : 1948 İstanbul doğumlu olan Erkorkmaz, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olmuştur. Çok genç yaşlarda konuya ilgi duyup küçük çizim kutuları yapmış, her gittiği yerde çizgi film üreterek başlayan sanatçı, hızı ve bir anda yaptığı işlerin yoğunluğuyla herkesi şaşırtmıştır. 1970 yılında uzun metrajlı ilk filmini gerçekleştirmiş; ancak bir türlü banyo ettirememiştir. Erkorkmaz başlangıçtan beri kendi adına çalışmaktadır. Bir süre Arap ülkelerine giden ve 7 stüdyo birden açan sanatçının İngiltere’de de bir bürosu bulunmaktadır. Bugün çalışmalarını sadece ulusal pazarlara sunan Erkorkmaz, kendi sistemini ve araçlarını geliştirmiştir. Geleneksel yöntemlere uymayan çalışma stilleri vardır. Küçük boyutlu kağıtlara bazen de doğrudan asetatlara çizerek çalışmalar yapmıştır.

Erkorkmaz, filmlerinin konusunu da kendisi belirleyip yazmaktadır. Günde 600 çizim yapabilmek gibi bir rekora sahip olan sanatçı, bugüne kadar binlerle ifade edilen sayılarda reklam ve kısa film yapmıştır. Araplar için “Susam Sokağı” adlı çocuk dizisini de hazırlayan sanatçı, “uluslararası” sıfatını en çok hak eden Türk çizgi filmcisi olmuştur. Gerçek zamanlı ve çizgi filmlerin ardından başka yaratıcı projelere sahip ve teknolojik gelişmeleri bu alana uygulamadaki en önde gelen sanatçılarımızdandır.

Tahsin ÖZGÜR : 1955 doğumlu olan sanatçı, Türkiye’de gerçekten çizgi film eğitimi almış sayılı kişilyerden birisidir. Kanada Sheridan Collega’dan “animatör” olarak mezun olan Özgür, okulu ardından Kanada’nın büyük stüdyolarından Nelvana’da çalışmıştır. Daha sonra Türkiye’de bir reklam şirketi için reklam filmleri yapmıştır. İlk defa uluslararası yarışmalarda başarı kazanan Türk çizgi filmcimizdir.


Şahin ERSÖZ : 5 yaşından itibaren resimler çizen sanatçıİstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunudur. Kariyerine Milliyet Kardeş dergisinin Walt Disney Feature Animation’larıyla başlayan Ersöz, 1983’te yaptığı çizimlerini Yalvaç Ural’a göstermiş ancak “Tarkan” gibi karakterlerin çok popüler olduğu bu dönemde biraz fazla Avrupai bulunmuştur. Kendisinden daha yerli işler talep edilen Ersöz, böylelikle “Keloğlan” için on sekiz çizgi romana imza atmıştır. Üniversite son sınıftayken çocukluğundan beri hayran olduğu Ali Murat Erkorkmaz’ın yanında ilk çizgi film çalışmalarına başlamıştır. Erkorkmaz’ın “Woody and May” adlı filminin baş animatörü oldu. Daha sonra TRT için çizgi filmler üreten Derviş Pasin ile çalıştı. Almanya’da çalışmalarını sürdüren Tahsin Özgür’e bir clipboardını yollayarak, “Gerhard Hahn Film Production” adlı şirketinde çalışmaya başlayan Ersöz, II. Dünya Savaşı’ndan itibaren Almanya’da en çok hasılat yapan “Werner Beinhart” adlı filmin üçte birini tek başına yapmıştır. Danimarka ve İngiltere’de bir çok animasyon projede supervising animatör olarak çalışan Ersöz, 1990 yılı başlarında Steven Spielberg’den teklif almış ve ülkemizde de gösterime giren “Balto” adlı filmin kötü karakteri kurt köpeği “Steele”i yaratmıştır. Casper’ın üç boyutlu animasyonuna başlamak üzere RLM şirketinden teklif alan Ersöz aynı dönemde çocukluk düşü olan Disney’den de teklif alınca tercihini Disney’den yana kullandı. Walt Disney’in tüm dünyada ilgi gören “Herkül” adlı filminde de çizerlik yapan Ersöz yaptığı işin sanatsal neteliğine önem veren bir sanatçıdır. Çok büyük şirketler içinde sadece kendisine verilen işi yapan bir animatör olarak kalmak istemeyen Ersöz, Disney’in “Herkül”den sonraki çalışmalarını çekici bulmayınca buradan ayrılıp kendi stüdyosunu kurdu.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Tahsin Özgür ayrıca Walt Disney'in Herkül ve Tarzan filmlerinde karakter animatörü (bir nevi başrol) olarak görev almıştır.

Adsız dedi ki...

Sigara Karşıtı Senaryomu Çizgi Film Yapmama Destek Olur musunuz?..

Sigara Karşıtı Senaryomu Çizgi Film Yapacaklar Arıyorum!..


EŞEK, BU KÂBUS SENARYOSUYLA SİGARA İÇMEYİ BIRAKTI!

Konu : Köy evinin bahçesi görülür. Yerler yemyeşildir. Evin önünde tavuk, ördek, köpek, inek, eşek… Bulunmaktadır. Havada çok sıcaktır. Evin önünde vagonlarda tütün ipleri boydan boya asılmıştır. Eşek, bir yere ip ile bağlanmıştır. Boynundaki ipten kurtulmak, onun için çocuk oyuncağıdır. İpi kopartır ya da dişleriyle parçalar. Vagonda asılı duran ipteki yeşil tütünlerin bulunduğu yere doğru yaklaşır. Baştan itibaren ipteki tütünleri kopartarak yemeye başlar. Eşeğin sadece tütünleri yediği gösterilmektedir. Hepsinden birer parça almaktadır. Tütünlere büyük oranda zarar vermektedir. Son vagondaki iplere sıra gelmiştir. Oradaki tütünleri yemeyi sürdürür. Ansızın arkadan bir gürültü duyulur. Eşek, geriye döndüğü zaman yediği tütünlerin dışkı olarak simsiyah çıktığını fark eder. Tersinden okuyamaz. Yazının bulunduğu başa döner. Yerdeki yazıları heceleyerek okumaya başlar.
“—Sigara sağlığa zararlıdır.” Yazısının oluştuğunu anlar.
Eşek, anırarak bulunduğu yerden kaçmaya başlar. Bunu gören eşeğin sahibi peşinden koşarken bağırmaktadır… Aslında eşek bir kâbus görmüştür. O anda tütünün karşısına çömelmiş durmaktadır. Birden bire silkinerek ayağa kalkar. Anırarak, tütün iplerinin bulunduğu yerden kaçar.
—Sigara sağlığa zararlıdır yazısı ekranda gösterilir.

FACEBOOK’TAN ARKADAŞ OLARAK EKLEYEBİLİRSİNİZ.

HASAN SANCAK
ALAÇAMLI HALK ŞAİRİ
REKLÂM YAZARI
(EĞİTİMCİ-GAZETECİ)
TEL: 0362–621 27 79
0506–2730465 (Öğretmen Hattı)

E-mail: noteronayliruya55@yahoo.com.tr

Yeni Cami Mah. Bafra Cad.4.Sok No 11
55800-ALAÇAM-SAMSUN