Türkiye’de çok iyi teknik olanaklar olmamasına karşın, yoğun çalışan birkaç çizgi film stüdyosu vardır. Bunlardan en büyüğü bir zamanlar Ateş Benice ve Derviş Pasin’in ortaklaşa kurdukları “Pasin-Benice” stüdyosu olmuştur. Yaklaşık 50 kişinin çalıştırıldığı bu stüdyoda “Karakter Animasyonu” denilen çizgi tiplerle karakter verme işlemi dışındaki işlerin çoğunu gençler yapmıştır. Ayrıca boyacılar, kameramanlar ve arka plan ressamları da kullanarak branşlaşmanın örneğini sunmuşlardır. Bilgisayarlı renklendirme işlemine geçen stüdyoda sadece 1986 yılında TRT için 516 dakikalık 86 çizgi film üretilmiştir. Stüdyo ürünlerini dünya pazarlarına da sunmuştur. Daha sonra ayrılan bu ikili çalışmalarını sürdürmüş, Ateş Benice kendi kurduğu stüdyosunda özellikle gençlere olanak tanırken, Derviş Pasin de bir yandan Çizgi filmciler Derneği’nin başkanlığını yürütmektedir.
Bir başka önemli stüdyo da Ali Murat Erkokmaz’ın “Artnet”idir. 20 kişinin çalıştığı bu stüdyoda herşey hıza dayalıdır. Kare kare çizilen resimler derhal video ortamına aktarılıp test edilir ve sonuçlar başarılıysa hemen esas çekime geçilir. Kullanılan araçların çoğunu Erkokmaz bizzat kendi tasarlamış ya da imal etmiştir. Üretimin çeşitli aşamalarında bilgisayar kullanılmaktadır. Stüdyoda 70 dakikalık İngilzce bir eğitim-tanıtım filmi üretilmiştir. Bunun yanısıra gerçek zamanlı çizgi film (real-time animation) de hazırlanmıştır.
Bu stüdyolar dışında animatörlerin atölyeleri, kendi küçük stüdyoları vardır. TRT son yıllarda konuya el atıp “Artistik Hizmetler Müdürlüğü”ne bağlı bir çizgi film stüdyosu kurmuştur. Televizyonda yayınlanan çeşitli jenerik ve kısa filmlerin de üretildiği stüdyo henüz yeterince geliştirilememiştir.
Canlandırma filmi çekebilecek olanaklara sahip başka stüdyolar da vardır. Bunlardan en ileri düzeyde olan ise İngiltere kaynaklı bir özel efekt stüdyosu bulunan “İstanbul Kamera Efekt”tir. Burada da gerçek film üzerine canlandırma şekiller yapılmakta ve kendi başına canlandırma filmleri en ileri tekniklerle üretilmektedir.
31 Mayıs 2007 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder